top of page

Gouden Boomstoet

Brugge - Zondag 25 augustus

Een stukje geschiedenis over het ontstaan van de Gouden Boomstoet

In 1958 ontstond de Gouden Boomstoet, gebaseerd op het huwelijk van Karel de Stoute en Margaretha van York in 1468.  In 1907 was er al de schitterende Stoet van de Wapenpas van de Gouden Boom geweest, ter gelegenheid van de inhuldiging van de Brugse haven dat jaar.  Ook die had zijn origines in het verhaal van dit huwelijk.


Een huwelijksfeest, dat vermoedelijk een van de meest decadente vieringen geweest is van de Middeleeuwen voor wat betreft kostprijs, uitzicht en presentaties. Het eigenlijke huwelijk was op 3 juli in Damme.  Daarna volgde een huwelijksfeest die tien dagen duurde.


En we willen jullie een aantal voorbeelden hiervan niet weerhouden van hoe spectaculair het allemaal was. 

Zo was er o.a. het Toernooi van de Wapenpas (steekspelen), maar het meest tot de verbeelding spraken de vele banketten.

 

Er werd zelfs een nieuwe zaal gebouwd om alle gasten te kunnen onderbrengen omdat het paleis van Karel te klein was.  De versiering was enorm, kastelen werden in model nagebouwd, omgeven door rotsen en bergen, er liepen personen rond en dieren op de paden, er waren vuurspuwende draken die echt vuur spuwden om de zaal te verlichten.  Het onderste deel was bedekt met 7 grote spiegels om de zaal en het licht te doen weerkaatsen. 

300 personen dienden de maaltijden op en die waren rijkelijk versierd en gemaakt als schepen van goud en zilver met zeilen masten en vlaggen, soms waren het kastelen, tuinen met fonteinen van rozenwater, deels gouden pauwen en zwanen. Er waren nagemaakte luipaarden, een éénhoorn, een walvis van 60 voet lang en uit zijn bek kwamen personen verkleed als zeemeerminnen en andere zeebewoners die een dans kwamen opvoeren. 

 

Sprekende griffoenen, zingende leeuwen, olifanten met torens beladen, kamelen, het was niet gek genoeg.  Tussen een hoop schotels die de vormen van tenten hadden, verrees een enorme toren beschilderd in goud, zilver en lazuur waar eerst een wachter op verscheen, trompetters verschenen, en in de 4 vensters van de toren telkens een everzwijn die op bazuinen blaasden, daarna drie geiten en een bok die de gasten vermaakten let schalmeien, gevolgd door 4 wolven met fluitspel, 4 ezels die een gedicht opzegden en rond de toren liepen 6 apen en een apin die muziekinstrumenten bespeelden.

Een beschrijving van één van de meer sobere banketten van een van de dienaren "Net als gisteren komen we in stoet de reusachtige houten zaal binnen. Ik tel op zijn minst tien vleessoorten en vijf verschillende visgerechten. In mijn gouden schaal ligt iets wat op een gebraden zwaan lijkt, maar ik durf geen vragen stellen in de keuken. Onmiddellijk begeven we ons naar één van de twee lange tafels waar de gasten met spanning uitkijken naar wat we nu weer opdienen. Wat ze niet lusten, gooien ze onder tafel voor de honden. Wat de genodigden laten staan, wordt verzameld en aan de armen gegeven. Nergens in Vlaanderen eten de honden en armen zo goed als in Brugge."

De Gouden Boomstoet gaat opnieuw uit op zondag 25 augustus.  Het is van 2017 geleden dat de stoet nog uit ging.  Allen daarheen !

Tussen de deelnemers zullen jullie trouwens een aantal bekende gezichten ontmoeten van het Middeleeuws Festival Snellegem, waaronder een aantal van onze Viking vrienden, maar ook Griffon Rouge van onze steekspelen.

ALB_41_052a1.jpg
Een foto van de steekspelen aansluitend op de stoet van 1907 op de Grote Markt in Brugge
Outlook-02vud2vb.gif
Er schuilt een ridder in ieder van ons. Schuilen de middeleeuwen ook in jou? 🤺

Waag dan nu je unieke kans om in middeleeuwse outfit te paraderen door de Brugse straten. Dan begroet je de toeschouwers misschien wel als hertog, jonkvrouw, vagant, ridder of zwaantje.  👸🦢

Maar ook op vlak van theater, dans en muziek gaat de Gouden Boomstoet verder dan ooit. Daarom kunnen theatergezelschappen, dansgroepen en professionele muzikanten niet ontbreken. Grijp dus als vereniging je kans om je een middeleeuwse scène toe te eigenen.
  🤩

Schrijf je snel in via www.goudenboomstoet.be
bottom of page