Middeleeuws Festival Jabbeke
Achter de schermen
Hoewel het Middeleeuws Festival Snellegem het werk is van een gans team van de Gemeente Jabbeke, gebeurt het gros van het werk achter de schermen door twee personen, die we graag even aan jullie voorstellen.
Johan Ryheul (links) en Mark de Vleminck (rechts)
Johan Ryheul is afkomstig uit Snellegem en de bezieler van het festival. Het idee is bij hem ontsproten, en het was meteen ook met het idee, om als mogelijk, de platgetreden paden te verlaten en nieuwe invalshoeken te vinden voor een dergelijk historisch festival. Hij is ook de coördinator van het festival.
De ganse papiermolen, de contacten, website, vertalingen, inschrijvingen en het secretariaat zijn enkele van de zaken waar hij mee bezig is.
Het duurde niet lang voor hij in Mark de Vleminck uit Meerbeek/Cul-de-Sarts een ideale partner vond voor het festival. Ook Mark zoekt steeds weer nieuwe invalshoeken, ook samen met de groep jousters waar hij deel van uitmaakt, Griffon Rouge.
Mark is o.a. bezig met de steekspelen, de vuurshow, de roofvogels en vernieuwende originele elementen en de scenario's.
Zijn vele contacten in het buitenland en in het bijzonder in Frankrijk en zijn lange ervaring met dit soort events zijn heel belangrijk voor het festival in Snellegem.
Samenwerkend werden hun ideeën al snel vernieuwend op de eerste editie van het festival in 2022.
Zo was er voor het eerst een ruiter die deelnam aan de veldslag, was er live muziek met pipes en drums tijdens de veldslag en de vuurshow.
Ook de vele kinderanimatie op het terrein, en het feit dat alle kinderanimatie volledig gratis was, en dat kids tot 12 jaar gratis binnen mogen, toonden duidelijk de andere kijk op het geheel.
Historische accuraatheid en alle generaties van jong tot oud laten kennis maken met het leven in de toch niet zo donkere Middeleeuwen waren zeker ook een aantal belangrijke zaken voor hen van de prille start en voorbereiding.
En bij de eerste editie was ook al meteen heel belangrijk dat men geen statische groepen wou op het terrein, maar dat men wou dat ze er het beste van zichzelf gaven en dat mensen konden vragen stellen, zaken bekijken, opzetten, vastnemen en meer.
En ook voor onze deelnemers belangrijk, zo konden ze naar hartenlust praten over hun hobby en motivatie.
Voor de editie 2024 waren er nog verdere vernieuwingen die ze beiden wilden invoeren.
Het terrein optimaal benutten, een betere aankleding van de steekspelen, de veldslag en meer ruimte hiervoor waren de eerste zaken die bekeken werden.
Meer ruiterij tijdens de veldslag, humor, het realistisch afvoeren van de 'doden' en 'gewonden' op het slagveld, maar vooral een nieuw scenario die niet meer aansloot bij de vele kleine en zich steeds maar herhalende schermutselingen op veel andere plaatsen.
Nog meer kinderanimatie was ook heel belangrijk, en verrassingsanimatie in de wandelgangen en in de herbergen werd een nieuw element.
Nog meer interactiviteit tussen groepen en toeschouwers op het terrein.
Maar voor dit duo komen ook de deelnemers, de re-enacters en de internationale handelaars van over gans Europa mee op de eerste plaats en willen ze hen een warm welkom geven en wat proberen te verwennen tijdens hun verblijf in Snellegem.